5 κοινά λάθη που κάνουμε στην καριέρα μας

Career

14/02/2020

Όπως είπε κάποτε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν: "Ένα άτομο που ποτέ δεν έκανε λάθος ποτέ δεν προσπάθησε για κάτι νέο". Η αλήθεια είναι η εξής: Αν δεν κάνετε λάθη σταδιοδρομίας, σημαίνει ότι δεν προσπαθείτε. Και αν δεν προσπαθείτε, δεν θα πετύχετε. Επειδή είμαστε όλοι άνθρωποι, τα επαγγελματικά λάθη είναι αποδεκτά. Αυτό που είναι λιγότερο κοινό είναι στην πραγματικότητα να μαθαίνουμε από αυτά τα λάθη. Εδώ είναι πέντε από τα πιο κοινά λάθη σταδιοδρομίας και τι μπορείτε να κάνετε για να τα αποφύγετε.

"Ένας άνθρωπος που ποτέ δεν έκανε λάθος ποτέ δεν προσπάθησε για κάτι νέο."
- Albert Einstein

Λήψη αποφάσεων με βάση μόνο το μισθό
Ένα από τα πιο κοινά λάθη σταδιοδρομίας είναι να εστιάζετε αποκλειστικά στις απολαβές. Όταν επιλέγετε μια θέση εργασίας ή μια σταδιοδρομία, υπάρχουν περισσότερα για να εξετάσετε εκτός από απλά τον μισθό και τα προνόμια. Πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν άλλες πτυχές μιας εργασίας όπως το περιβάλλον, ευκαιρίες ανάπτυξης, ποιότητα ζωής και «συμβατότητα» με τον διευθυντή τους. Η εστίαση μόνο στο μισθό είναι κάτι μονόπλευρο και μπορεί να σας αποτρέψει από την αντικειμενική αξιολόγηση των προσφορών εργασίας. Θυμηθείτε αυτό, ενώ ο καθένας μας θέλει ένα υψηλότερο εισόδημα, τα περισσότερα χρήματα δεν θα σας βάλουν κατ 'ανάγκην στην τροχιά για να αναπτυχθείτε επαγγελματικά ή να σας κάνουν πιο ευτυχισμένους στην εργασία.
 

Υποτίμηση της αξίας σας
Ένα άλλο από τα πιο κοινά λάθη σταδιοδρομίας είναι η υποτίμηση της αξίας σας. Πολλοί εργαζόμενοι και επιχειρηματίες δεν καταλαβαίνουν την επαγγελματική τους αξία. Γνωρίζοντας ακριβώς ποιες δεξιότητες έχετε, καθώς και πόσο πολύτιμες είναι αυτές σε σύγκριση με τους συναδέλφους σας που εκτελούν μια παρόμοια δουλειά, θα σας δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Παρακολουθήστε τα επιτεύγματά σας. Σε ποιους τομείς έχετε πάρει υψηλές αξιολογήσεις; Και το πιο σημαντικό; Μην επαναπαύεστε σε κάτι λιγότερο πέρα από αυτά που αξίζετε. Στην τελική, αν δεν καταλαβαίνετε την αξία σας και την αξία που φέρετε, γιατί θα πρέπει να το κάνει κάποιος άλλος;


Πιστεύετε ότι η καριέρα σας είναι γραμμική
Καθώς συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, οι μη γραμμικές σταδιοδρομίες είναι η νέα τάση. Οι μέρες που θα μπορούσατε να βρείτε κάποιον στην ίδια εταιρεία για 30 χρόνια, ανεβαίνοντας την εταιρική σκάλα και παίρνοντας σύνταξη, έχουν παρέλθει όπως φαίνεται. Η σκάλα έχει αποσυντεθεί. Έχει αντικατασταθεί με αυτό που ο Cathy Benko ορίζει ως "εταιρικό πλέγμα”. Η εξέλιξη της σταδιοδρομίας δεν είναι πλέον σαφώς καθορισμένη στις εταιρείες. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι σήμερα έχουν μεγαλύτερη ευθύνη να αναλάβουν την επαγγελματική τους ανάπτυξη.


Tο έχετε πάρει πολύ άνετα
Είναι εύκολο να αποκτήσετε μια δουλειά μέσα σε μια επιχείρηση και στη συνέχεια να βρείτε τον εαυτό σας να μένει για αρκετά χρόνια. Τα βγάζετε πέρα άνετα, γνωρίζετε τη δουλειά σας απέξω, έχετε έναν αξιοπρεπή μισθό και μέχρι να καταλάβεις περνούν τρία, πέντε και δέκα χρόνια Οι σημερινές συνθήκες απασχόλησης απαιτούν από εσάς να είστε επιμελής όσον αφορά τη συνεχή εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς και την επένδυση στον εαυτό σας, ώστε να μπορείτε να τοποθετείτε τον εαυτό σας ψηλότερα. Η καταγραφή των δεξιοτήτων, των εμπειριών και των ταλέντων σας ενημερώνουν το personal brand σας.


Αγνοώντας τη διαίσθησή σας
Περνάτε από συνέντευξη για μια νέα δουλειά και στη συνέχεια ακούτε αυτή τη μικρή φωνή μέσα σας που λέει, "κάτι δεν μου φαίνεται σωστό". Αυτό είναι που ονομάζουμε διαίσθηση - το συναίσθημα που νιώθετε μέσα σας, την εσωτερική φωνή που σας προειδοποιεί ότι μπορεί να κάνετε λάθος. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αγνοήσουν τη διαίσθησή τους, υποθέτοντας ότι πρέπει να ακούσουν μόνο τη φωνή της λογικής. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε και το ένστικτο και τη λογική. Το γεγονός ότι η αξιοποίηση της διαισθητικής νοημοσύνης μπορεί να είναι πλούτος για τη σταδιοδρομία επιβεβαιώθηκε από μια ερευνητική μελέτη στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του New Jersey. Εκατοντάδες διευθυντές επιχειρήσεων δοκιμάστηκαν για τη διαισθητική ικανότητα. Εκείνοι που επέδειξαν εξαιρετική διαισθητική ικανότητα ήταν επίσης καλύτεροι στις δεξιότητες λήψης αποφάσεων. Σε μια έρευνα των στελεχών του Χάρβαρντ, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν τις διαισθητικές δεξιότητές τους όσο χρησιμοποιούν τις αναλυτικές τους ικανότητες, αλλά απέδωσαν το 80% των επιτυχιών τους στο ένστικτο.
Κάνετε κάποιο από αυτά τα λάθη σταδιοδρομίας; Το κλειδί της επιτυχίας είναι να αντιμετωπίσετε την αποτυχία, να ξεπεράσετε τα εμπόδια και να αναλάβετε διορθωτικές ενέργειες. Αν κάνετε λάθη, να μάθετε από αυτά και να γίνετε καλύτεροι την επόμενη φορά, τότε θα είστε μπροστά στο παιχνίδι.

Πηγή: Forbes

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: